• Ophalen in de winkel of laten bezorgen
  • 100% kwaliteitsgarantie
  • Persoonlijke service

Blog

wanneer drink je welke thee

Erik van Es - 12/3/2017 

 

In deze blog wil ik de vraag behandelen: wanneer drink je welke thee?


Laat ik beginnen met te zeggen, dat je vooral de thee moet drinken die je zelf lekker vind, of die beter voor je is. In thee zit cafeïne en looizuur. Het kan zijn dat je, voor een korte of een langere tijd, deze niet mag hebben, dan zijn er veel lekkere alternatieven. Denk aan rooibos, kruiden, vruchten, enz.
Als we dan met het ontbijt gaan beginnen, dan is bij een zoet ontbijt rooibos erg lekker. Heb je liever iets steviger of eet je een hartig ontbijt, zet dan een pot heerlijke Earl Grey of een zwarte Yunnan. Deze volle, licht kruidige thee met een krachtige smaak, is een echte aanrader. Ook notoire koffiedrinkers vinden deze thee vaak lekker.

 

Dan is het ’s middags tijd voor een uitgesproken thee zoals Lapsang Souchon ( rookthee ). Of juist een delicate thee ( bv. Darjeeling First Flush, Azoren thee). En natuurlijk groene thee. Denk bijvoorbeeld aan een Sencha, Lung Ching of een dorstlessende Lemon Sencha. Vergeet alleen bij groene thee niet, dat het water afgekoeld moet zijn naar maximaal 80° en laat de thee niet te lang trekken. Groene thee mag absoluut niet bitter smaken.

Thee bij de maaltijd. Gelukkig is de laatste jaren Teapairing in opkomst. Welke thee past het best bij welk gerecht, maar ook welke thee haalt het best de smaken naar boven. Veel mensen vinden dit alleen nog moeilijk. Daarom is één makkelijke tip! Waar je rode wijn bij kan drinken, zwarte thee.
Waar je witte wijn bij kan drinken, groene thee.


Dus gegrilld vlees, en volle romige gerechten, zwarte thee. Bij vis, rijst, kaas of kip, groene thee. Als we dat nog wat verfijnen, zijn er hier nog een paar tips.

 

Sushi – Sencha, de notige Sencha gaat goed samen met het notige van de zeewier.

Chinees – jasmijn, bij het sterk gekruide en vette Chinees eten is een jasmijn lekker. Deze brengt je maag tot rust, is een goede dorstlesser en verzacht.

Indiaas – witte thee, deze neutraliseert de smaak, maar ook natuurlijk een chai ( eventueel met melk ), past uitstekend met Indiaas eten. Wist u trouwens dat er veel soorten Chai zijn. Op basis van zwarte thee, groene thee, rooibos en kruiden. Dus voor ieders wat wils.


Bij andere kruidige gerechten Pu Ehr ( gefermenteerde thee ), die trouwens ook lekker is bij pure chocolade. Bijvoorbeeld bij het nagerecht met chocolade. Bij andere zoete nagerechten kan je dan weer beter rooibos drinken. Kortom, het hoeft niet, maar je kunt bij ieder gerecht een andere pot thee zetten. De regel blijft alleen, thee drinken, moet genieten zijn.

 


  • Ophalen in de winkel of laten bezorgen
  • 100% kwaliteitsgarantie
  • Persoonlijke service